деца с ревматологични заболявания

„Дъщеря Ви има артрит, доверете ми се“ - есе победител в конкурса "Edgar Stene"

Шона О'Конър е на 31 години, от Дъблин, Ирландия. Диагностицирана е с ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА) на шестгодишна възраст. Омъжена. В свободното си време обича да играе видеоигри, да слуша подкасти. Има интерес към глобалната политика и проблемите на човешките права. Има магистърска степен по изследвания на равенството от UCD.
За наградата на името на Едгар Стийн е научила от Arthritis Ireland чрез техните социални медии.
Решила е да се включи с есе, защото е осъзнала, че през целия си живот с ЮИА рядко е участвала
в дискусиите, свързани с нейния артрит.

Кортикостероидното третиране при децата е абсолютно противопоказано

Заболяването псориазис може да се появи при децата във всяка възраст. Макар и рядко, то може да бъде вродено. Изследванията сочат, че само при около 20% от заболелите деца са с фамилна обремененост (наследствено).

При децата провокиращи фактори за поява на болеста са най-често остри инфекциозни заболявания, ангини, трета сливица, продължително антибиотично ле...

Децата и юношите с ревматологични заболявания са поддатливи на инфекции

Децата с ревматологични заболявания са изложени на висок риск от инфекции заради нарушен имунитет и честата употреба на имуносупресорни лекарства. Ето защо поставянето на ваксини при такива деца се обсъжда от много специалисти, които считат, че при такива пациенти имунният отговор е недостатъчен за да осигури защита; някои специалист...

Псориазисът не подбира пол и възраст

Тази загадъчна болест се появява след различни нестандартни ситуации. Те могат да бъдат всякакви: къпане в студена вода, простуда, емоционално пренапрежение, всякакъв стрес.
Затова няма нищо чудно, че малчугани дори на няколко седмици след раждането си получават псориатични обриви. Та нал...

Децата с артритни заболявания имат нужда от подкрепа и пълноценен живот

12 000 деца във Великобритания на възраст под 16 години страдат от различни форми на артрит. Това съобщава английският сайт http://www.arthritiscare.org.uk.  Най често срещан е ювенилният идиопатичен артрит (ЮИА).

ЮИА включва възпаление, болка и подув...

Педиатричният системен лупус еритематозус е свързан с преждевременна атеросклероза

Педиатричният системен лупус еритематозус (СЛЕ) е свързан с развитието на преждевременна атеросклероза, сочи статия, публикувана в Arthritis & Rheumatism.

Според авторите, СЛЕ представлява конвергенция на няколко фактора, водещи до'силна буря'в организма и повишаващи силно риска от атеросклероза. Дори и при липса на системно заболя...

Пневмококовата инфекция е основна причина за смъртност в ранна детска възраст

Интервю на Елена Ганчева с доц. д-р Евгени Генев, Клиника по детски и генетични заболявания  в УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив, Председател на българската педиатрична асоциация специално за Зонабг.инфо

Какво представляват пневмококите и какви заболявания предизвикват?

Пневмококъ...

Педиатричната болница в София получи голямо дарение

Университетската педиатрична болница в София получи чек за 61 766 лв. за закупуване на апарати за венозни вливания (инфузомати).

Лечебното заведение беше включено във втората дарителска кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”.

„За прецизното прилагане на животоспасяващи медикаменти болницата се нуждае от инфузомати за своите седем ...