Псориатичен артрит

Д-р В. Славова: Важно е решението за терапия да е споделено решение между лекар и пациент

Д-р Валерия Славова е специалист ревматолог в Пловдив с над 30 години опит. Извършва прегледи на възрастни и деца с дегенеративни, възпалителни и системни заболявания на съединителната тъкан, остеопороза, заболявания на гръбначния стълб и васкулити, ултразвукова диагностика на стави, измерване на костна плътност. Специално за Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България, д-р Славова споделя опита си в работата с пациенти с пациенти с псориатичен артрит. 

Нова възможност за лечение на пациенти с Псориатичен артрит

Ризанкизумаб, самостоятелно или в комбинация с метотрексат (MTX), е показан за лечение на активен псориатичен артрит при възрастни с недостатъчен отговор или с непоносимост към едно или повече болест-модифициращи антиревматични лекарства (disease-modifying antirheumatic drug (DMARDs).

Препоръки на ЕУЛАР за справяне с псориатичния артрит

Псориатичният артрит е заболяване, при което ставите са сковани, болезнени и увредени поради това, че имунната система атакува собствените тъкани на тялото и причинява възпаление. Псориатичният артрит често се свързва с кожно заболяване, наречено псориазис.

Това са актуализираните през 2019 г препоръки на EULAR за справяне с псориатичния артрит чрез фармакологични терапии, които са адаптирани на език, разбираем за пациентите. Оригиналната версия може да бъде намерена на сайта на EULAR: www.eular.org.

 

Псориатичен артрит: симптоми, диагностика, лечение

Псориатичният артрит е хроничен, възпалителен артрит, който е придружен с псориазис. Това е автоимунно заболяване, което засяга кожата и ставите.

Псориатичният артрит може да доведе до значителна болка и разрушаване на ставите.