Прогресивна системна склероза

Склеродермия - какво трябва да знаем? - видео

Най-тежкото ревматоидно заболяване склеродермия засяга предимно жени между 30 и 50-годишна възаст и има много висок процент на смъртност.Склеродермията никак не е лесна за откриване, а диагнозата се поставя от ревматолог. Можете ли да разпознаете склеродермията? Научете повече от видеото, създадено по повод информационната седмица за ревматичните заболявания (06-12.06.2022 г.), която се провежда за осма поредна година и се организира от Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България.

Склеродермия - какво трябва да знаем ?

Информационна кампания, посветена на Седмицата за информираност за ревматичните заболявания (6-12 юни) на системната склероза организира Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.

Прогресивната системна склероза (склеродермия) е рядко автоимунно заболяване, което засяга до  пъти по-често жени, обичайно на възраст около 30-50 години.

Koи хора са най-предразположени към развитие на склеродермия?

Не е нужно да имате всички изброени по-долу предпоставки, за да развиете склеродермия. Статистиката обаче сочи, че при определена група хора заболеваемостта от склеродермия е по-висока.

Склеродермия (прогресивна системна склероза)

Склеродермията е заболяване на съединителната тъкан, което може да засегне само кожата или кожата и други органи, като предизвиква трайни промени. Склеродермия е гръцка дума, която може да бъде преведена като “твърда кожа”. Болестта предизвиква натрупване колаген в кожата, при което тя се вплътнява.

Причини