Аксиален спондилоартрит (болест на Бехтерев)

Аксиален спондилоартрит:обучителен материал

Представяме ви обучителен материал за пациенти с Аксиален спондилоартрит.

Автор на материала е проф.д-р Мариана Иванова, дм.

Съдържание:

Основни характеристики на аксиалния спондилоартрит

Специфични особености и начало на заболяването

Възпалителна болка в гърба

Разпространение на заболяването

Носителство на гена HLA-B27

Кога е необходимо да се потърси консултация с ревматолог?

Клинична картина

Мускулоскелетни прояви

Извън-мускулоскелетни прояви

Успехът се крие в доверието и изграждането на здрава връзка между пациента и неговият лекуващ лекар

Доц. д-р Цветослав Георгиев е лекар специалист по ревматология, работещ в Университетската МБАЛ "Света Марина" и в Първа катедра по вътрешни болести към Медицински университет - Варна.

Препоръки на EULAR за справяне с аксиалния спондилоартрит (болест на Бехтерев)

Аксиалният спондилоартрит е състояние, при което гръбнакът е скован и болезнен, като това се дължи на автоимунна реакция срещу собствените тъкани, при която се появява възпаление.Гръбначните прешлени може да се сраснат един за друг, което се дължи на  допълнително образувана костна тъкан. Главният симптом е хронична болка в гърба, заедно със скованост, която се подобрява при движение и гимнастика. Други симптоми са възпаление на ставите (артрит) и на ентезите – съединителната тъкан, където мускулите се закрепват към костите, като възпалението в този случай се нарича ентезит. Хора с аксиален спондилоартрит може също да имат остро възпаление на очите, което се нарича преден увеит, кожни проблеми - псориазис, както и възпаление на червата.

Аксиален спондилоартрит(болест на Бехтерев): симптоми, диагностика, лечение

Аксиалният спондилоартрит (Анкилозиращ спондилит,  болест на Бехтерев) е хронично системно възпалително заболяване, което засяга сакроилиачните стави и аксиалния скелет. Заболяването може да засегне и периферните стави.Отнася се към групата на серонегативните спондилоартропатии (заболявания на гръбначния стълб и периферните стави, при които в кръвта не се установява наличие на ревмафактор).Между 0,1-1,4% от хората в света живеят със заболяването.

Аксиален спондилоартрит и Анкилозиращ спондилит - какво трябва да знаем

Терминът Аксиален спондилоартрит се използва от около 30 години. През 2005 г. ASAS /Международната асоциация за оценка на спондилоартрита/ определя два етапа на Аксиалния спондилоартрит /AxSpA/, нерентгенографски стадий, при който има болка в гърба и сакроилиит /възпаление на сакроилиачните стави, наблюдаван при ЯМР, и рентгенографски стадий, характеризиращ се с болки в гърба и рентгенографски данни за сакроилитит и синдесмофити. През 2009 г. ASAS потвърждава отново тези етапи, когато въвежда нови критерии за класификация на аксиалния спондилоартрит.

Болест на Бехтерев при жените: 8 ключови факта, които разбиват стигмата

Много хора никога не са чували за болест на Бехтерев до момента докато те или техен близък не бъде диагностициран с това заболяване, а всъщност то е много по-разпространено отколкото може да се предполага.Изследване от 2012, публикувано в списание Arthritis Care & Research отчита, че от Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) е засегнат 1 % от населението на САЩ, което е приблизително 3 милиона души, а голяма част от хората даже не са и диагностицирани.
Разпространено е схващането, че болест на Бехтерев е заболяване, което засяга предимно мъжете. Вече знаем, че това не е вярно (повече информация за това ще бъде дадена по-долу) и затова този мит не бива да се приема с лекота.