биологични

Среща на ОПРЗБ и АПАЗ с Български лекарски съюз

Днес, 6.12.2022 г. се проведе среща между представители на „Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания“ (АПАЗ), „Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България“ (ОПРЗБ) и ръководството на Български лекарски съюз. На срещата бяха дискутирани актуалните проблеми пред пациентите с ревматични заболявания, които сигнализираха омбудсмана за системна дискриминация във връзка с получаване на терапията си.

Ревматоиден артрит: симптоми, диагностика, лечение

Ревматоидният артрит (РА) е системно автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. РА може да засегне тъканите около ставите, както и други органи в цялото тяло.

Аксиален спондилоартрит(болест на Бехтерев): симптоми, диагностика, лечение

Аксиалният спондилоартрит (Анкилозиращ спондилит,  болест на Бехтерев) е хронично системно възпалително заболяване, което засяга сакроилиачните стави и аксиалния скелет. Заболяването може да засегне и периферните стави.Отнася се към групата на серонегативните спондилоартропатии (заболявания на гръбначния стълб и периферните стави, при които в кръвта не се установява наличие на ревмафактор).Между 0,1-1,4% от хората в света живеят със заболяването.

Псориатичен артрит: симптоми, диагностика, лечение

Псориатичният артрит е хроничен, възпалителен артрит, който е придружен с псориазис. Това е автоимунно заболяване, което засяга кожата и ставите.

Псориатичният артрит може да доведе до значителна болка и разрушаване на ставите.