полезна информация

Нова възможност за лечение на пациенти с Псориатичен артрит

Ризанкизумаб, самостоятелно или в комбинация с метотрексат (MTX), е показан за лечение на активен псориатичен артрит при възрастни с недостатъчен отговор или с непоносимост към едно или повече болест-модифициращи антиревматични лекарства (disease-modifying antirheumatic drug (DMARDs).

Литифилимаб значително намалява активността на заболяването при пациенти с кожен лупус

Литифилимаб (litifilimab) е моноклонално антитяло, което е насочено да намали възпалението от подгрупа човешки имунни клетки, известни като плазмоцитоидни дендритни клетки (pDC), които са основен източник на интерферон тип I (IFN-I) и играят важна роля в патогенезата на лупус.

Склеродермия - какво трябва да знаем? - видео

Най-тежкото ревматоидно заболяване склеродермия засяга предимно жени между 30 и 50-годишна възаст и има много висок процент на смъртност.Склеродермията никак не е лесна за откриване, а диагнозата се поставя от ревматолог. Можете ли да разпознаете склеродермията? Научете повече от видеото, създадено по повод информационната седмица за ревматичните заболявания (06-12.06.2022 г.), която се провежда за осма поредна година и се организира от Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България.

Препоръки на ЕУЛАР за лечение на РА с болестмодифициращи медикаменти

Ревматоидният артрит (РА) е състояние, при което ставите са сковани, болезнени и биват увредени, тъй като имунната система атакува тъканите на собственото си тяло и причинява възпаление. Препоръките на ЕУЛАР включват имформация за три вида болестмодифициращи медикаменти (често наричани DMARDs), които се използват за лечение на ревматоиден артрит. Целта на тези медикаменти е да променят хода на заболяването като намаляват възпалението и могат да предотвратят кризи от заболяването, а така също и настъпването на увреждания. Те също могат да подобрят функцията на ставите и да спрат увреждането им.

Препоръки на ЕУЛАР за справяне с псориатичния артрит

Псориатичният артрит е заболяване, при което ставите са сковани, болезнени и увредени поради това, че имунната система атакува собствените тъкани на тялото и причинява възпаление. Псориатичният артрит често се свързва с кожно заболяване, наречено псориазис.

Това са актуализираните през 2019 г препоръки на EULAR за справяне с псориатичния артрит чрез фармакологични терапии, които са адаптирани на език, разбираем за пациентите. Оригиналната версия може да бъде намерена на сайта на EULAR: www.eular.org.

 

Позиция на Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR) относно ваксинирането срещу SARS-CoV-2 при пациенти с ревматологични заболявания

Позиция на Европейската лига срещу ревматичните заболявания (EULAR) относно ваксинирането срещу SARS-CoV-2 при пациенти с ревматологични заболявания

Информацията е актуална към декември 2020

ПРОЦЕДУРА ЗА ДОСТЪП ДО БИОЛОГИЧНИ И БИОПОДОБНИ МЕДИКАМЕНТИ

АКО СТРАДАТЕ ОТ АНКИЛОЗИРАЩ СПОНДИЛИТ (АС),РЕВМАТОИДЕН​ АРТРИТ (РА) ИЛИ ПСОРИАТИЧЕН АРТРИТ (ПСА) И ВАШИЯТ РЕВМАТОЛОГ ВИ Е НАСОЧИЛ КЪМ ЛЕЧЕНИЕ С БИОЛОГИЧНИ МЕДИКАМЕНТИ,МОЖЕ БИ СЕ ПИТАТЕ КАКВО ВИ ПРЕДСТОИ.ИНФОРМАЦИЯТА ПО-НАДОЛУ ЩЕ ВИ ДАДЕ ОТГОВОР.  

Кампания “4 от 5” за ранно разпознаване на възпалителната болка в гърба

Проектът е насочен към пациенти, невролози, ОПЛ, ортопеди и травматолози и други специалисти за ранно разпознаване на симптомите на възпалителната болка в гърба.

Повече информация може да прочетете в съобщението от Българско дружество по ревматология ...

Как иглотерапията би могла значително да намали болките при хроничните ревматични заболявания

Д-р Борян Бужов е специалист по нервни болести, традиционна китайска медицина и мануална Терапия.

Д-р Бужов завършва медицина през 2000 г. с отличен успех и веднага е зачислен като редовен докторант и специализант към Катедра „Нервни болести“ към Медицински Уни...

Липсващи биологични медикаменти в аптечната мрежа

Поради зачестили сигнали до Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България за периодична липса и затруднения в доставките на медикаменти, заплащани от НЗОК и получавани чрез протокол, бихме желали да посъветваме всички засегнати да подават жалби и сигнали до : Омбудсмана на РБ ;Министерство на здравеопазването; Изпълнителна агенция по лекарствата; НЗОК