любопитно

Диагностицирането на артрита се бави от една до над пет години при над 95% от хората

🎗️🦵🤲Отбелязваме Световния ден за борба с артрита – 12 октомври с тревожна статистика - диагностицирането за някои артритни заболявания продължава да отнема над пет години.

МИСЛИЧКИ

За добър старт на 2018 година публикуваме интересно четиво, което ни беше предоставено от Божидар Ивков - зам.председател на УС на ОПРЗБ.

Пожелаваме ви успешна и прекрасна Нова година!

Приятно четене !

 

 

Последните 100 години от историята на лупуса

Във връзка с информационната седмица за ревматичните заболявания, организирана в периода 8-14 май 2017г. от Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България, представяме на вашето внимание една интересна статия за историята на диагнозата лупус, както и отриването на разичните видове медикаменти, които се прилагат при лупус.

Момичето с „бамбуковия гръбнак” или да кажем НЕ на екзотиката

 

Наскоро световните медии разпространиха снимка на 35-годишната Сулами от Централна Ява. Заради тежко ревматично заболяване, гръбнакът и ставите на жената са неподвижни. Снимка показва как близък на Сулами я е вдигнал, а тя е напълно изпъната, неспособна да се огъне. Състоянието ...

Визия и препоръки на Аюрведа за хора с болест на Бехтерев

Аюрведа медицина (наричана и просто Аюрведа) е една от най-старите медицински системи в света. Води началото си в Индия преди 3000 години и остава един от традиционните методи за лечение в страната и до днес. Концепцията на Аюрведа се свързва с използването на билки, специални диети и други ...

Биомаркер прогнозира развитието на склеродермията


Нов биомаркер може да е от полза при прогнозата на системна склероза и по-конкретно при хора, при които има опасност от летални усложнения. Това съобщава международна група от изследователи.

Пациенти със системна склероза, които имат три пъти по-високи нива на CXCL4 са по-склонни...

Нестероидни противовъзпалителни лекарства

Тук може да прочетете една интересна лекция за историята на  много от лекарствата, които използваме в овладяването на нашите заболявания.

Тази лекция съдържа любопитна информация, която обаче в никакъв случай не замества консултацията с ревматолог и няма за цел да препоръчва...

Антиревматоидни лекарства

Тук може да прочетете една интересна лекция за историята на  много от лекарствата, които използваме в овладяването на нашите заболявания.

Тази лекция съдържа любопитна информация, която обаче в никакъв случай не замества консултацията с ревматолог и няма за цел да препоръчва един или друг медикамент.

изтеглете лекцията от тук :