Архив: ноември 2011

Проф.Рини Гинен: Има начин пациентът да се мотивира за физическа активност

Шест причини да правите упражнения

Има причини пациентите с ревматологични заболявания да се чувстват демотивирани да правят физически упражнения. Това заяви холандския професор по психология Рини Гинен по време на заседанието на Конгреса на пациентското крило на Европейската лига за борба с ревматизма – PARE. Той сподели своите открития, направени на базата на научни изследвания. Про...

Проблем с лекарствата на хората с ревматологични заболявания

Съдбата на стотици болни от ревматологични заболявания у нас е под въпрос. Причината - високата цена на скъпоструващо лечение, което не е по джоба на пациентите. По случая е сезирана Комисията за защита от дискриминация.

Трета година Боряна живее със страшната диагноза - болестта на Бехтерев. Това е хронично, прогресиращо заболяване, което засяга гръбначния стълб. Болки, възпаление, изкривяване, срастване на гръбначния стълб.

Лечението си Боряна започва по стандартния начин - лекарства, които потискат имунната система. Болките престават, но инфекциите зачестяват.

Биолог...

Огласиха официално новите изисквания за пациентите на биологични средства

Официално огласиха новите критерии за пациентите с ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), ювенилен и псориатичен артрит на биологични средства. Промените са в сила от 1-ви ноември 2011 г.

Изискванията можете да изтеглите

Пациентите с анкилозиращ спондилит имат повишен риск от инфаркт на миокарда

Пациентите с анкилозиращ спондилит (АС) изглежда имат повишен риск от инфаркт на миокарда спрямо общата популация, докладват френски лекари в Arthritis Care & Research.

Системното възпаление и лошия липиден профил допълват традиционните сърдечносъдови рискови фактори при тези пациенти, обяснява д-р Sylvain Mat...

Остеопороза - има я и при мъжете!

През последните две десетилетия борбата с остеопорозата доби широка обществена популярност. Ендокринолози, ревматолози и ортопеди съвместно работят усилено за изясняване причините, идентифициране на рисковите фактори и вземането на профилактични мерки и активно лечение за свеждане до минимум на инвалидизацията, а и смъртността след фрактури като тези на бедрената шийка.

...

Омбудсманът към НЗОК: Спазвайте на сроковете за издаване на протоколи и променете отношението към хронично болните

София, 03 ноември 2011г.

Във връзка с постъпили в институцията жалби,омбудсманът Константин Пенчев изпрати до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Нели Нешева препоръка за подобряване качеството на административното обслужване на здравноосигурените лица.

В част от жалбите, хората се оплакват от неспазване на сроковете за издаване на протоколи за л...

С грижа към хората с ревматологични заболявания

Гледайте гостуването на Цвета Апостолова (председател на ОПРЗБ) и Боряна Ботева (зам. председател на ОПРЗБ) в ТВ Скат. Повод за гостуването е Световният ден за борба за артрита, който се провежда всяка година на 12.10.2011.

В предаване бяха обсъдени част от проблемите на хора с ревматологични заболявания, ...

Ревматоидният артрит сковава ставите сутрин

автор: Диана Тенчева

Сутрешна скованост в малките стави на ръцете, стъпалата, глезените, китките, лактите или колената. А след време тези болки завладяват рамената и тазобедрените стави. Ако сковаността отшумява след повече от час, то тялото ви дава сигнал, че може да е повалено от ревматоиден артрит.

Това обясни д-р Родина Несторова, ревматолог с дългогодишен ст...