новини

Диагностицирането на артрита се бави от една до над пет години при над 95% от хората

🎗️🦵🤲Отбелязваме Световния ден за борба с артрита – 12 октомври с тревожна статистика - диагностицирането за някои артритни заболявания продължава да отнема над пет години.

Покана за участие в конкурс за есе "Едгар Стейн"

За поредна година българските пациенти с ревматични заболявания  имат възможност да участват в конкурса за есе „Едгар Стейн“, организиран от Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР). И този път темата е много интересна и близка до всички нас.Очакваме много интересни произведения.Пожелаваме на всички вдъхновение! 

Семейно планиране при пациенти с автоимунни заболявания и псориазис

Първа работна среща по проект за изготвяне на Консенсус за семейно планиране при пациенти с автоимунни заболявани и псориазис беше проведена на  04.07.2022. Присъстваха д-р Бояджиева, ревматолог от УМБАЛ”св.Иван Рилски”, доц. Д-р Развигор Дърленски, дермтолог от Аджибадем Ситиклиник УМБАЛ Токуда, Боряна Ботева, председател на УС на ОПРЗБ, Анета Драганова, председател на УС на АПАЗ. В срещата взеха участие и Николай Недялков от АПАЗ и Миглена Иванова от ОПРЗБ

Защо Имуновенин не се заплаща от НЗОК за лечение на системен лупус

На свое заседание на 25.02.2022 г. ръкводоството на министерство на здравеопазването е взело решение, че не приема проекта на Решение на Министерски съвет за одобряване на проект на закон за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

МЗ лиши пациентите с лупус от възможността да се лекуват с човешки имуноглобулини

След няколко запитвания до МЗ относно промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които касаеха заплащането на лечението с Имуновенин за пациенти с диагноза системен лупус еритематодес от НЗОК, на18 март 2022 г. на пощата на Организиация на пациентите с ревматологични заболявания в България получихме отговор, в който се казва...

Покана за участие в конкурс за есе "Едгар Стейн" 2022

За поредна година българските пациенти с ревматични заболявания имат възможност да участват в конкурса за есе „Едгар Стейн“, организиран от Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР). Темата за 2022 отново е много интересна и близка до голяма част от нас.

Отворено писмо от Организация на пациентите с ревматологични заболявания

От 11 до 18 май 2021 г. „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България“ (ОПРЗБ) отбелязва „Седмица за информираност за ревматичните заболявания“.Тази година решихме да поставим акцент върху влиянието, което глобалната пандемия оказа върху живота на хората с ревматични заболявания. През февруари от името на ОПРЗБ проведохме онлайн анкета сред повече от 500 от нашите членове относно диагностиката, лечението и влиянието на ревматичните заболявания върху живота им. Резултатите показват, че основните проблеми, които срещат болните в България, са забавянето на диагнозата и усложнения достъп до лечение, както и липсата на адекватна и навременна комуникация с лекуващите лекари.

Advantage Hers - Информирайте се. Вдъхновявайте се. Ангажирайте се.

Advantage Hers е кампания от световен мащаб, целяща да покаже, че никоя жена, живееща с хронична възпалителна болест, не трябва да позволява на състоянието ѝ да пречи на мечтите ѝ.
Вдъхновена от личния опит на звездата в тениса Каролин Возняцки, с усилията ѝ за надмощие над нейния ревмато...

България печели трето място в конкурс за есе на Европейската лига за борба с ревматизма

Конкурса за есе на пациентското крило на Европейската лига за борба с ревматизма се провежда всяка година, като той е посветен на Едгар Стейн, който е страдал  от Анкилозиращ Спондилит (болест на Бехтерев). Приживе той е бил  невероятен посредник между  лекари...

Покана за участие в конкурс за есе "Едгар Стейн" 2021

За поредна година българските пациенти с ревматични заболявания имат възможност да участват в конкурса за есе „Едгар Стейн“, организиран от Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР). И този път темата е много интересна и близка до голяма част от нас.