Архив: май 2020

Препоръки за хората с болест на Бехтерев

Пози за сън Леглото трябва да бъде твърдо и да няма увисване. Ако матракът не е достатъчно  твърд като подложка може да се ползва рамка или дъска, която да се сложи между рамката на леглото и матрака.

Бременност и Анкилозиращ спондилит

Трябва ли да  имате притеснения ако страдате от Анкилозиращ спондилит и желаете да имате  да имате дете? За всяка жена новината , че е бременна  носи порой от емоции - вълнение, радост и очакване. Но ако имате  заболяване като  Анкилозиращ спондилит (AС), този факт  може да предизвика и чувство на страх и загриженост.

 

Предотвратими ли са фрактурите вследствие на остеопороза при анкилозиращ спондилит?

При една трета от хората с диагноза анкилозиращ спондилит /АС/ до известна степен има загуба на костна плътност поради системно възпаление и  намалена подвижност. Последните проучвания сочат, че намаляване на възпалението с помощта на  тумор некрозис фактор /TNF/ блокери може да подобри значително костната плътност.

Препоръки на Европейската лига за борба с ревматизма за справяне с Аксиалния спондилоартрит (болест на Бехтерев)

Аксиалният спондилоартрит е състояние, при което гръбнакът е скован и болезнен, като това се дължи на автоимунна реакция срещу собствените тъкани, при която се появява възпаление.Гръбначните прешлени може да се сраснат един за друг, което се дължи на  допълнително образувана костна тъкан. Главният симптом е хронична болка в гърба, заедно със скованост, която се подобрява при движение и гимнастика. Други симптоми са възпаление на ставите (артрит) и на ентезите – съединителната тъкан, където мускулите се закрепват към костите, като възпалението в този случай се нарича ентезит. Хора с аксиален спондилоартрит може също да имат остро възпаление на очите, което се нарича преден увеит, кожни проблеми - псориазис, както и възпаление на червата.