Васкулит

“Васкулити” е в множествено число, тъй като това са група сходни заболявания.
Васкулитите предизвикват възпаление и увреждане на кръвоносни съдове и артерии. Състоянието може да е краткотрайно или хронично. Когато заболяването е по-тежко, се нарушава кръвоснабдяването към органите, което може да доведе до увреждания. Васкулитите могат да бъдат предизвикани от болести като хроничен хепатит, продължителен прием на някои лекарства и вещества (амфетамини и кокаин), ракови заболявания, ревматологични заболявания - ревматоиден артрит, системен лупус, подагра и др.

Причини за заболяването

И до момента не може да се отбележи конкретна причина за появата на тези заболяванията. Те се обобщават като автоимунни от специалистите, според които имунната система атакува собствените си кръвоносни съдове. Част от пациентите са получили заболяването поради наследствена обремененост. Външни фактори като някои вещества, медикаменти и др. също могат да са причинители на болестта.

Видове васкулити, симптоми

Сред васкулитните заболявания са: грануломатоза на Вегенер, болест на Бехчет, болест на Кавазаки, нодозен полиартериит, синдром Чърдж-Щраус, гигантоклетъчен артериит (темпорален артериит), пурпура на Хенох-Шонлайн, артериит на Такаясу.

Както и при други ревматологични заболявания, диагнозата васкулит може да отнеме повече време и изследвания. Сред общите симптоми са: умора, мускулна слабост, загуба на тегло, поддържане на температура, затруднения в дишането, болки в областта на гръдния кош и др.

Грануломатоза на Вегенер - представлява класическо възпаление на артериите, които доставят кръв към тъканите на белите дробове, на носните кухини (синусите), и бъбреците. Грануломатозата на Вегенер обикновено засяга младите и хората на средна възраст. В по-редки случаи се разболяват и деца. Сред по-специфичните симптоми са  умора, загуба на тегло, треска, задух, кървави храчки, болки в ставите, синузит. Заболяването може да предизвика и проблеми с очите, невропатия, възпаление на средното ухо, кожни възли и кожни язви.

Болест на Бехчет - класическата форма се характеризира като триада от симптоми, които включват язви в устата, генитални язви и възпаление на специфична област около зеницата на окото (увеит). Заболяването се среща по-често при пациенти  от Средиземноморието и Азия, отколкото при европейците. Симптомите са специфични, според засегнатите области. Язвите в устата и гениталните язви обикновено са болезнени. Възпалението на очите може да доведе до тежки последици и се проявява като болка, замъглено виждане, сълзене, зачервяване и болка от ярка светлина. Засягане може да има и в белите дробове, мозъка, ставите, кожата и червата. При половината от пациентите с това заболяване се развива възпаление на ставите (артрит), което е съпроводено от подуване, скованост, затопляне, болка и чувствителност. Засегнатите стави са колената, китките, глезените, лактите.

Болест на Кавазаки - рядко заболяване, проявяващо се предимно при деца. Класическата форма се характеризира с проява на висока температура и с поне четири от следните находки: конюктивит; зачервяване или подуване на ръцете и краката, лющене на кожата; обрив; подуване на лимфните възли в областта на шията; подуване на устните или гърлото, ярко червен език. По-рядко срещани симптоми са възпаление на обвивката на сърцето (перикардит), ставите (артрит) или обвивка на главния и гръбначния мозък (менингит) и др.

Нодозен полиартериит - рядко заболяване, при което се получава спонтанно възпаление на артериите. Вследствие на това могат да бъдат засегнати органите в тялото. Обикновено се засягат мускулите, ставите, червата, нервите, бъбреците и кожата. Проблемите с функцията или болка в дадените органи могат да бъдат симптом на болестта. При засягане на червата се получава болка в корема и кървене. Умората, загубата на тегло и повишената температура са често срещани. В повечето случаи нодозният полиартериит се появява при хора на средна възраст. Счита се, че причината за заболяването не е изяснена, но има съобщения за проявата му след инфекция с хепатит Б.

Синдром Чърдж-Щраус - проявява се при някои пациенти, които имат астма или алергия. Синдромът засяга малките артерии и вени в белите дробове, кожата, нервите и корема.
Болестта се свързва с някои лекарства за астма. Пациенти с по-тежки форми на астма са по-склонни към проявлението на Чърдж-Щраус. Сред симптомите са треска, загуба на тегло, възпаление на горните дихателни пътища, кашлица, задух и болка в гърдите. Възможна е поява на възли по кожата, както диария, болки в корема, възпаление на простатната жлеза и пикочния мехур, изтръпване и слабост на крайниците и др.

Гигантоклетъчен артериит - познат още като темпорален артериит. Почти половината от хората с гигантоклетъчен артериит страдат от Polymyalgia rheumatica. Гигантоклетъчният артериит предизвиква хроничен възпалителен процес предимно в големите артерии и води до отделянето на цитокини (молекули, които са свързани с взаимодействието между клетките, възпаленията и имунния отговор). Болестта засяга по-възрастни хора, обикновено хората над 60-годишна възраст. Тя препятства притока на кръв към очите, при което може да се стигне до загуба на зрение. Най-честите симптоми са главоболие, обикновено в областта на слепоочията; необичайна умора, загуба на апетит, загуба на тегло, грипоподобни симптоми или треска. По-рядко срещани симптоми са болките в челюстта при дъвчене или оток на лицето, езика или гърлото.

Пурпура на Хенох-Шонлайн - отразява се на малки кръвоносни съдове (капиляри) в кожата и бъбреците. Получават се кожни обриви (най-изявени в задната част на долните крайници), артрит, а понякога и спазми и болки в корема, като не е задължителна появата на всички симптоми едновременно. Пурпурата на Хенох-Шонлайн се появява най-често през пролетта и в повечето случаи е следствие от инфекция на гърлото или дихателните пътища, бактерии и вируси. Болестта се появява най-често при деца, но всички възрастови групи могат да бъдат засегнати.

Артериит на Такаясу - хронично прогресивно възпалително заболяване на аортата и нейните разклонения. Това възпаление предизвиква частично или пълно запушване на артерията. Предполага се, че за развиването на болестта има и генетично предразположение. Артериитът на Такаясу се разделя на два етапа: системен и оклузивен (запушващ). При системен етап симптомите са температура, умора, загуба на тегло, чувствителност около мястото на засегнатата артерия. Оклузивният етап предизвиква болки в гърба, хипертония, световъртеж, главоболие, зрителни смущения, плеврит, коремна болка и др.

Лечение

Лечението на васкулитите е специфично за всеки един, но при всички васкулити се цели да се намали възпалението на кръвоносните съдове и да се подобри функцията на засегнатите органи. Прилагат се кортикостероиди и имуносупресори, както и препарати, съдържащи антитела (гамаглобулин).

При съмнения се обърнете веднага към ревматолог.