Тендинит

Тандинитът представлява възпаление на сухожилията. Състоянието се усеща като болка и силна чувствителност около ставата, в близост до засегнатото място. Заболяването може да се появи навсякъде в тялото, но обикновено се проявява в раменете, лактите, китките и петите. Ако състоянието е по-тежко, се получава разкъсване на сухожилието и може да се стигне до хирургична намеса.

 

Причини и симптоми

Тендинитът може да бъде предизвикан от травма, неправилната стойка на работното място или у дома, настиване (например вследствие на излагане на климатик), липса или недостатъчно загряване преди тренировка за спортистите. Възможно е причините да се крият и в проблеми с механиката на тялото като разлика в дължината на краката или артрит, които предизвикват увреди в меките тъкани. Сред ревматологичните заболявания, които могат да предизвикат и тендинит са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра. Наблюдава се появата му и при болести на щитовидната жлеза, или необичайни реакции на лекарства. Понякога тендинитът се появява в следствие на инфекция.

Всеки може да получи заболяването, но се среща най-често над 40-годишна възраст. Тогава сухожилията са по-малко еластични и по-лесно се разкъсват.

Тендинитът може да се появи в почти всяка област на тялото, където сухожилието се залавя за мускула. Най-честите проявления са в основата на палеца, лакътя, рамото, бедрото, коляното, ахилеса.

Сред симптомите на заболяването са болка в сухожилието и около него. Тя може да се появи внезапно или да се засилва с времето.

Лечение

В началото трябва да се избягват дейности, които биха могли да задълбочат проблема. Нужно е да се даде почивка на засегнатото място. Добре е върху него да се постави лед. Приемат се нестероидни противовъзпалителни средства. Ако състоянието е по-тежко се прилагат кортикостероиди, физиотерапия и в краен случай, операция.

За да се избегне проблема е нужно да има движение и постепенно натоварване. При усещане за болка, спрете движението и опитайте отново по-късно. В никакъв случай не се претоварвайте, препоръчват специалистите.

При съмнения се обърнете веднага към ревматолог.