Тендовагинит

Тендовагинитът предизвиква възпаление на сухожилия на китката. Той обикновено се появява при често повтарящи се движения с малка интензивност, затова и от него страдат много хора, които работят на компютър.Наричан е още офис-болест. От болестта страдат и спортисти, музиканти и др.

Причини и симптоми

Тендовагинитът се появява и при травми, пренатоварване.  Съществуват и други причинители, като бактерии и гнойни огнища, които са в близост до сухожилия.  Обикновено е съпроводен от остра болка на засегнатите места, образуват се и малки възелчета по сухожилието.

При остра форма на тендовагинит засегнатото място е силно болезнено, с ограничено движение, сухожилията се удебеляват заради възпалението. Появява се и отток. При тази форма най-често засегнат е палецът на ръката. Симптомите отшумяват до месец,  докато при хроничната форма страданието е продължително.

Симптомите, които се описват са свързани с болка в пръстите и китките, оток, ограничено движение, изтръпване, слабост и др.

Лечение

Физиотерапия, медикаменти като антибиотици и др. се прилагат при обостряне на състоянието. Важно е да се премахне причината за възпалението. Ако проблемът е от професионален характер, е нужно да се правят почивки по време на работа, да се има предвид стойката, така че максимално да се облекчи натоварването върху засегнатите сухожилия. Според някои специалисти склонността към тендовагинит е свързана и с липсата на витамин В6, който може да се набавя и с храни като банани, говеждо месо, бирена мая, кафяв ориз, пиле, яйца, овесени ядки, фъстъци, соеви ядки, орехи, пълнозърнеста пшеница, черен дроб, авокадо.

При съмнения се обърнете веднага към ревматолог.