Ревматизъм (болест на Буйо - Соколски)

Ревматизмът представлява инфекциозно-алергично-възпалително заболяване, засягащо съединителната тъкан, което повлиява предимно ставите, сърцето и централната нервна система. Болестта започва остро, протича хронично и има периоди на изостряне. Обикновено след преболедуване от ревматизъм се развиват сърдечни клапни пороци, наречени ревматични. Най-често от ревматизъм боледуват деца и млади хора.

Причини и симптоми

Ревматичната болест е следствие от инфекция, причинена от стрептококи. Най-често стрептококите се заселват и развиват в носоглътката като причиняват ангина, синуит, скарлатина. Около 3 % от преболедувалите от стрептококова инфекция заболяват след това и от ревматизъм.

Решаваща роля за развитието на ревматична болест има повишената чувствителност на организма и имунната система към стрептококоите. Те съдържат мощен антиген. В резултат на имунната реакция антиген-антитяло в организма се развива тежко увреждане на съединителната тъкан, което засяга сърцето, централната нервна система, ставите на ръцете и краката. Средната продължителност на ревматичния пристъп е 3-6 месеца. След първия ревматичен пристъп почти половината болни развиват сърдечен клапен порок.

Ревматичният процес се развива 2 до 3 седмици след прекарана стрептококова инфекция.
Най-важни признаци:
1. Покачване на телесната температура до и над 38 градуса С
2. Интоксикация на организма
3. Поява на полиартрит
4. Поява на кардит/ендо-,мио-,перикардит (увреда на сърцето)
5. Поява на хореа минор (ревматичен енцефалит, увреда на част от мозъчната тъкан)
6. Поява на кожен ревматизъм

Ревматичният полиартрит представлява увреждане на ставите. Големите стави (коленни, лакътни, гривнени, глезенни) се подуват, стават болезнени, особено при движение. Понякога ревматичният пристъп засяга междупрешленните дискове и ставите на пръстите на ръцете.

Засягане на сърцето се наблюдава в около половината от болните след прекаран ревматичен пристъп. Най-често болните се оплакват от лесна умора,  отпадналост, сърцебиене, учестена сърдечна дейност в покой и в легнало положение, стягане в сърдечната област.

Хореа минор представлява ревматично възпаление на централната нервна система. Тази ревматична форма се среща по-рядко. Съпроводена е с нервно и с неустойчиво настроение. Движенията стават неловки, появяват се и проблеми с мимиките на лицето.

Лечение

Лечението на първия ревматичен пристъп трябва да се провежда в болнично заведение и по изключение – в домашна среда. Прилагат се противоревматични средства, витамини, антибиотици, кортикостероиди, обезболяващи. Всеки последващ реваматичен пристъп налага активно лечение, защото се увеличава рискът от развитие на сърдечен порок.

За да може ревматизмът да бъде лекуван успешно е нужно ранно и навременно лечение.
Нужно е пациентът да се пази от влага, простуда и други фактори, които могат да развият заболяването.

При съмнения се обърнете веднага към ревматолог.