Остеопороза

Остеопорозата е състояние, при което костите стават слаби и чупливи  и дори леко натоварване може да доведе до фрактури. В повечето случаи намалената здравина на костите  се дължи на ниско ниво на калций, витамин Д и др.
Остеопорозата може да се появи вследствие на заболявания на жлезите с вътрешна секреция; употреба на високи дози на медикаменти, най-вече кортикостероиди; при менопауза при жените, както и на много други фактори.

Симптоми

Неслучайно заболяването се нарича още “тихата епидемия”. В начален стадий болният няма усещане за болка или специфичен дискомфорт, които да сигнализират за проблема. В началната си фаза остеопорозата се нарича още остеопения.

При по-напреднал етап на остеопороза се наблюдават:

  • болки в гърба
  • загуба на височина
  • приведена поза
  • счупвания на прешлени
  • характерно счупване на китка
  • характерно счупване на шийки на бедрената кост
  • счупване на други кости

Диагностика и лечение

Остеопорозата може да се диагностицира най-прецизно чрез изследване, наречено ДЕКСА. То представлява преглед със специален апарат на отделни кости и стави, които могат да бъдат засегнати от болестта. ДЕКСА има в по-големите болници в столицата, както и в областните градове. Цената на изследването не се покрива от НЗОК и обикновено варира между 40 и 60 лв. За профилактика и следене на костната плътност е достатъчен един такъв преглед в годината.

При установяване на остеопороза лекарят трябва да прецени начина на лечение. При жени в менопауза понякога се използва хормонална терапия.

Сред използваните медикаменти при по-ниска костна плътност са бифосфонатите. Те са неорганични химични вещества, блокиращи костното разграждане. Според научните данни бифосфонатите могат да се комбинират успешно и с хормоналното лечение при жените, като ефектът е двойно увеличаване на костната плътност. Бифосфонатите се прилагат и при мъже с риск или доказана остеопороза.

Солта на стронция с ранелова киселина - стронциев ранелат е друг медикамент, който едновременно намалява костната резорбция и ускорява костообразуването. Лекарството се прилага за пациенти от всички възрасти и действа и при тежки форми на остеопороза.

При адекватно лечение процесът на разрушаване на костите е обратим.

Пациенти, застрашени от остеопороза

Счупванията при остеопороза са около 2 пъти по-чести при жените, отколкото при мъжете. Това се обяснява с по-ниската костна маса при дамите. Те преживяват рязък спад в нивото на естрогените по време на менопаузата, което ускорява процесa на загуба на костна маса. Жените с по-тънки кости са застрашени най-много от заболяването. Мъжете с ниско ниво на мъжкия хормон тестостерон също са с повишен риск от остеопороза. След 75-годишна възраст остеопорозата се среща еднакво често и при двата пола, тъй като костната система става по-слаба с годините.
Според изледвания бялата и азиатската раса са по-предразположени към остеопороза, за разлика от черната и латиноамериканците. Проучване е показало, че висок процент от българите - близо 80%, са с нива на витамин Д, по-ниски от долната граница. Именно този витамин спомага калцият да бъде усвоен от тялото. Ето защо и ниските му стойности носят опасност от развиване на остеопороза.

С повишено внимание трябва да бъдат хората с родители, братя, сестри, които страдат от това заболяване, тъй като и наследствеността може да е фактор за развиването му.
Дълготрайната употреба на кортикостероиди уврежда костите. Според проучвания при постоянен прием на кортикостероиди между 6 месеца и 1 година започва да се развива остеопороза.
Излишъкът  на хормони на щитовидната жлеза също причинява загуба на костна маса.
Дълготрайната употреба на средството за намаляване на съсирваемостта на кръвта – Хепарин, както и дълготрайната  употреба на лекарството Метотрексат и някои медикаменти за епилепсия, също могат да причинят костна загуба.

Предполага се, че тютюнопушенето допринася за развитието на остеопороза.
При консумация на високи дози алкохол намалява образуването на костна тъкан и снижава способността на организма да усвоява калция.
Заседналият начин на живот, имобилизацията по една или друга причина също благоприятстват развитието на остеопороза.

При съмнения се обърнете веднага към ревматолог.