Лупус

Лупус е хронично автоимунно заболяване, което може да увреди различни части на тялото - кожата, сърцето, белите дробове, бъбреците, ставите и нервната система, кръвта. При това заболяване организмът създава антитела, които атакуват и унищожават здрави тъкани. Тези антитела предизвикат възпаление, болка и увреда в различни части на тялото.
При лупуса може да се наблюдава периодично влошаване на симптомите и ремисии, когато пациентът се чувства по-добре. Заболяването може да варира от лека до живото-застрашаваща форма и винаги трябва да се лекува от специалист-ревматолог. При адекватно лечение повечето хора с лупус могат да водят пълноценен живот.
Смята се, че 5 милиона души в целия свят имат форма на лупус. Заболяването се появява най-вече при жени в детеродна възраст (15-44 г.). Въпреки това, мъже, деца и тийнейджъри също развиват тази болест.

Видове лупус

Дисковиден лупус. При него се засяга кожата, по която се оформят плаки, т.нар. кожни лезии. Обикновено засегнатите части на тялото са тези, които са изложени на слънце, като лицето и главата. Дисковидният лупус оставя плешиви части по скалпа с изменения на пигмента.
Системен лупус еритематозус. При това заболяване антителата, които се образуват вследствие на лупуса се свързват с "плуващи" в кръвта молекули и образуват имунни комплекси. Имунните комплекси се отлагат в по-малките съдове и предизвикват възпаление в тях и допълнително увреждане на околната тъкан. Характерно за системния лупус еритематозус е възпалението в различни тъкани и органи и развитие на васкулит и периваскулит.
Лекарственоиндуциран лупус. Болестта се развива вследствие на прием на определени лекарства. Симптомите са сходни с тези на системния лупус еритематозус. При лекарствения лупус са характерни плевроперикардно възпаление, повишена температура, кожен обрив и артрит. В повечето случаи симптомите отшумяват при прекратяване на приема на медикамента, причинил състоянието. Сред лекарствата, които биха могли да причинят такива проблеми са: хлорпромазин, хидралазин, изониазид, метилдопа и прокаинамид; някои бета-блокери - ацебутолол, атенолол, лабеталол, метопролол, окспренолол, пиндолол, пропранолол; каптоприл, карбамазин, циметидин, дифенилхидантоин (фенитоин), етосуксимид, метимазол, пенициламин, феназин и хинидин.

Симптоми

Дискоидният лупус засяга кожата на лицето и скалпа. Наблюдава се поява на червен обрив, който при заздравяване образува белег. На засегнатите места е възможна и загуба на коса.
Симптомите на системния лупус могат да бъдат различни.

 • отпадналост и умора
 • липса на апетит
 • загуба на тегло
 • кожни обриви и свръхчувствителност на кожата към слънце
 • побеляване, посиняване, изстудяване на пръстите
 • разреждане на косата
 • увреждания на лигавиците
 • увреждане на зрението
 • възпаления на белите дробове и сърцето
 • оплаквания и увреди на бъбреците
 • оплаквания вследствие на промени в кръвта – анемия, засягането на кръвотворните органи и др.
 • болки в мускулите, болки в ставите, подуване, артрит
 • васкулит

Лечение

Лупусът не може да бъде излекуван окончателно. При обострянето му се прилагат медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, хидроксихлороквин, имуносупресори.
За пациентите с това заболяване се препоръчва да спазват режим с достатъчно сън, повече движение, без големи физически натоварвания, здравословна диета и избягване на стрес.
Излагането на пряка слънчева светлина не е препоръчително и трябва да се случва само с използването на слънцезащитни кремове.
Периодичните консултации с ревматолог са важни, за да може болестта да бъде контролирана и качеството на живот на пациента да е добро.

При съмнения се обърнете веднага към ревматолог.