Инфекциозен (септичен) артрит

Инфекциозният артрит се развива при проникване на микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички) в ставата. Засегнатото място се възпалява. Заболяването се развива много бързо и при съмнения трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Причини и симптоми

Симптомите са свързани с болка и подуване на засегнатата става. Причината е в инфекцията. Ставата може да се инфектира по няколко начина: по кръвен път, от други огнища на инфекция в тялото; по съседство - ако има инфекция в близост до ставата; при операция, нараняване, инжекционна манипулация.

Появата на инфекциозен артрит е рядкост при хора, които водят по-здравословен живот и имат стабилна имунна система. Застрашени са хора, болни от СПИН, лекуваните с противоракови средства, боледуващите от анемия или диабет, както и алкохолици. Хора с ревматоиден артрит или с постоянно възпалени стави също са податливи на септичен артрит.

Обикновено заразата идва от кръвта и засягането се локализира с една става. Най-честите причинители на заболяването са: стафилококи, стрептококи, пневмококи, различни вируси. Когато бактериите се размножат в ставата, започват да произвеждат химически активатори – ензими, които им помагат да разпространяват инфекцията и причиняват реалното увреждане, тъй като бързо атакуват колагенния протеин на ставния хрущял.

Диагноза и лечение

Инфекциозният артрит може да бъде диагностициран чрез изследване на синовиална течност, която се изтегля от ставата. Изтеглянето, освен за диагностични цели, е важно и за намаляване на вредните ензими, както и за облекчаване на вътреставното налягане. Вземат се проби от кръвта, от урината, и от храчки. Рентгенът показва изменения на засегнатата става още през първата седмица на започване на заболяването и също е един от методите за откриване на проблема.

Поради силната болка, която се появява при движение, често крайникът се поставя в шина за кратко време. След като пациентът започне да се подобрява, трябва да започне и лечение с физиотерапия.

При инфекциозния артрит най-важна е борбата с микроорганизмите, които причиняват възпалението. Затова се прилагат антибиотици в големи дози интрамускулно или венозно.

При съмнения се обърнете веднага към ревматолог.