Коксартроза

Коксартрозата засяга тазобедрените стави. Те са носещи стави и имат много важна роля за правилната стойка и походка. Износването на ставния хрущял и деформцията на ставните повърхности, което се наблюдава при заболяването, по-късно водят до скъсяване на крака и ограничаване на движенията му. При много пациенти това налага ходене с едно или две помощни средства - бастун, патерици и др.

Предразположеност и симптоми

Един от основните симптоми на болестта е болката - усеща се дълбоко, под средата на слабинната гънка. В началото се появява при движение, по-късно и в покой. Тя може да се усеща и надолу по крака, вкл. и в коляното. Скъсяването и ограничаването на движението на засегнатия крак също е сигнал, че коксартрозата се засилва. Най-рано намалява въртенето на целия крак навътре и навън, а най-късно - сгъването на целия крак в тазобедрената става. Заболяването се диагностицира с рентгенова снимка, в по-ранен стадий може да бъде открито и със ставна ехография или артросонографията

При някои хора още с раждането има т.нар. ставна нестабилност, което може да доведе до коксартроза. Болестта се появява по-често при жените. Особено опасно е, когато жената е предраположена към заболяването и има т.нар. дисплазия (разместване на тазобедрената кост), която може да съществува без симптоми. При забременяване е много вероятно такива пациентки да задълбочат развитието на ставния проблем, заради по-голямата тежест, която носят. В такива случаи се препоръчва секцио, тъй като при самото раждане има опасност от сериозно увреждане на тазобедрените стави. Предразположени към коксартроза са хора, които в юношеска възраст са практикували спортове с голямо натоварване. Това предизвиква и износване на тазобедрената става. Страдат и възрастни хора, поради изхабяването на ставния хрущял.

Лечение

В по-ранен стадий болката от коксартроза се повлиява добре от нестероидни противовъзпалителни средства. Прилагат се и други медикаменти, хондропротективната терапия, вкл. и инжекции, които се поставят директно в засегната тазобедрена става. Инжекциите могат да са такива, които подхранват ставата, така че да се забави увреждането й. Поставят се и инжекции в ставата с кортикостероиди, но прилагането им трябва да е правилно дозирано, тъй като често предизвикват остеопороза. При тежки случаи на коксартроза се стига до операция за смяна на тазобедрената става (ендопротезиране), което е крайна мярка, но според специалистите такива операции са успешни на 99%.

При съмнения се обърнете веднага към ревматолог.