Системни заболявания на съединителната тъкан (Колагенози)

Група заболявания, които се характеризират с автоимунно засягане на съединителната тъкан и на съдовете, могат да засегнат различни органи и да имат различни клинични прояви. Причините за изява на тези заболявания са неизвестни. Това, което ги обединява в една група, е спонтанната и болестнопроменена хиперактивност на имунната система, която атакува собствените тъкани и органи вместо да ги защитава от действието на чужди агенти.


Системен Lupus erythematosus

Лупус е хронично автоимунно заболяване, което може да увреди различни части на тялото - кожата, сърцето, белите дробове, бъбреците, ставите и нервната система, кръвта. При това заболяване организмът създава антитела, които атакуват и унищожават здрави тъкани. Тези антитела предизвикат възпаление, болка и увреда в различни части на тялото.

Прогресивна системна склероза

Прогресивната системна склероза (склеродермията) е заболяване на съединителната тъкан, което може да засегне само кожата или кожата и други органи, като предизвиква трайни промени. Склеродермия е гръцка дума, която може да бъде преведена като “твърда кожа”. Болестта предизвиква натрупва колаген в кожата, при което тя се уплътнява.

Дерматомиозит / полимиозит

Дерматомиозитът е рядко възпалително заболяване. То представлява възпалителна миопатия, която се появява, когато мускулите се възпалят. Дерматомиозитът е една от трите познати на медицината възпалителни миопатии. Най-честният симптом е слабост в мускулите. Заболяването може да засегне и деца, и възрастни.

 

Васкулити

Васкулитите предизвикват възпаление и увреждане на кръвоносни съдове и артерии. Състоянието може да е краткотрайно или хронично. Когато заболяването е по-тежко, се нарушава кръвоснабдяването към органите, което може да доведе до увреждания. Васкулитите могат да бъдат предизвикани от болести като хроничен хепатит, продължителен прием на някои лекарства и вещества (амфетамини и кокаин), ракови заболявания, ревматологични заболявания - ревматоиден артрит, системен лупус, подагра и др.

Припокриващи (overlap) синдроми

Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo.

Синдром на Sjogren

Синдромът на Сьогрен е хронично възпалително автоимунно заболяване,при което се засягат екзокринните жлези (главно слъзните и слюнчените). Протича с два главни симптома - сухота в очите и сухота в устата.