Псориатричен артрит

Псориатичният артрит е хроничен възпалителен артрит, който е придружен от псориазис. Поне 5 % от пациентите с псориазис развиват псориатичен артрит.
Псориатичният артрит е  автоимунно, възпалително заболяване, засягащо кожата и ставите.Той се класифицира като серонегативна спондилоартропатия, тъй като 50 % от пациентите имат спондилоартропатия, асоциирана с наличие на антигена  HLA -B27.Хората от бялата раса са засегнати от този тип артрит по-често в сравнение с останалите. Мъжете и жените са засегнати еднакво.

Диагностика и симптоми

При 60-80 % от пациентите псориазисът предшества началото на псориатичния артрит, но е възможно артритът и псориазисът да се проявят едновременно. Ставните прояви, на които лекарите се натъкват обикновено са дактилит, ентезопатия, тендинит и спондилит. Ставите при такива пациенти стават болезнени, подути, горещи и зачервени. Сковаността на ставите се среща често и обикновено е по-силна рано сутрин. Псориатичният артрит също може да предизвика възпаление на гръбначния стълб (спондилит) и сакрума, причиняващи болка и скованост в областта на кръста, задните части, шията и горната част на гърба. В редки случаи, псориатиченият артрит включва малките стави в краищата на пръстите на ръцете.
Пациентите получават и други симтоми - има засягане на очите при 30 % от болните с псориатичен артрит. Обикновено пациентите са с диагнози конюнктивит, ирит, еписклерит.
Псориатичният артрит обикновено протича сравнително леко, със засягане на малко стави.

Лечение

При това заболяване се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства; имуносупресори като метотрексат, сулфасалазин и циклоспорин; т.нар. биологични средства, които са най-модерното лечение за част от ревматологичните заболявания.

При съмнения се обърнете веднага към ревматолог.