В резултат на кампанията „Don’t Delay, Connect Today”:

ВСЕКИ МЕСЕЦ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РЕВМАТИЧНИ
ЗАБОЛЯВАНИЯ В ПЛОВДИВ

Инициативата за безплатни прегледи за ревматични заболявания в Пловдив става постоянна, съобщиха от Организация на пациентите с ревматични заболявания в България. Всеки месец доц. Мариела Генева ще отделя по един ден, в който ще приема безплатно пациенти със симптоми на ревматични заболявания. Първият такъв ден ще е на 16 ноември 2017 г., от 10:00 и 12:00 часа. Прегледите ще са в МБАЛ „Тримонциум“ (бул. „Цар Борис III Обединител” №126). Необходимо е предварително записване на 032/ 66 39 66; 032/ 63 20 77.

Идеята се появи от току що приключилата кампания „Don’t Delay Connect Today“ („Не отлагай, прегледай се днес“) на ОПРЗБ, която предизвика огромен интерес в града под тепетата. Целта на инициативата бе да бъде привлечено вниманието на обществото към ранната диагностика на ревматичните заболявания. До правилна диагноза достигнаха хора с различни, някои от които редки, ревматични заболявания и получиха шанс за навременно лечение. В резултат на безплатните прегледи бяха поставени ранни диагнози в следните направления: синдром  на Сьогрен, серонегативни спондилартропатии, подагра, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, гонартроза, остеоартрит, остеопороза.

Трима пловдивски лекари подкрепиха кампанията и преглеждаха безплатно в Пловдив. Общо 80 човека се възползваха от тази възможност:

-16 пациенти преминаха през кабинета на доц. Генева в МБАЛ „Тримонциум“;

-21 пациенти се прегледаха при проф. Панчовска;

-Най-много – 44 пациенти, посетиха кабинета на д-р Клинканов в УМБАЛ „Пълмед“.

„В инициативата се включиха хора не само от Пловдив, но и от цяла Южна България. Някои от тях за първи път посещават лекарски кабинет със съмнение за ревматично заболяване. Сред пациентите имаше и такива, които са вече диагностицирани, но искат да получат второ мнение“, обясни Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ.

УС на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България изказва огромните си благодарности на проф. Панчовска, доц. Генева и д-р Клинканов за човечността и отзивчивостта!