ФИБРОМИАЛГИЯТА: ОТ СИМПТОМА ДО ДИАГНОЗАТА

 

 

Фибромиалгията е призната за заболяване от Световната здравна организация през 1992г.

Фибромиалгията и Синдрома на хроничната умора, са две различни заболявания. Разграничаването на двете болести и изключването на други възможни причини за болката и умората, са важни за правилната диагноза, прогноза и лечение. Хроничната болка, персистираща[1] над 3 месеца, е основният симптом при фибромиалгията. Болка има и при Синдрома на Хроничната Умора, но тя е значително по-слаба, като основният симптом е умората.

Все още не е известна причината за фибромиалгията. Някои автори смятат, че заболяването се дължи на проблеми в имунната система, което отключва автоимунен отговор. Доказателство за това са положителните антитела на Ебщайн Бар и цитомегаловирус при 70% от случаите. Други автори са на мненеие, че заболяването е породено от аномалии във функцията на  централната нервна система (нарушено предаване на нервния импулс).

 

Симптоми

Болка:

Болката е водещ симптом, който определя заболяването. Локализирана е в мускулите, сухожилията, ставите и вътрешните органи. Болката може да бъде концентрирана в определени точки или да обхваща цялото тяло. Обикновенно е симетрична, двустранна и най-често засяга врата, рамената, предмишниците, лопатките, гърдите, седалището, колената и глезените. Болката се засилва при стресови ситуации, физическа активност, заседнал начин на живот, смяна на сезоните и сензорни стимули – шум или светлина. При лабораторни изследвания не се установява възпаление, което разграничава заболяването от ревматоидните болести.

Умора:

При  70% от случаите се наблюдават умора или чувство на отпадналост. В някои случаи умората може да предхожда болката, а в други може да се появи заедно с нея. Умората е най-изразена сутрин и в късния следобед. При някои хора с фибромиалгия умората е изключително тежка, не се подобрява от нищо и преобладава над болката.

 

 

Нарушения на съня:

Смущението на съня е третият главен симптом на заболяването и в много случаи може да предхожда болката. Характерно е трудното заспиване и невъзможност за поддържане на съня, както и чести събуждания от и с болка. Непълноценният сън и липсата на почивка засилват болките и предизвикват състояние на тревожност.

Сетивни симптоми:

Чувство за  мравучкане по тялото, фото и фонофобия.

Моторни симптоми:

Обща скованост, която се усеща в първите часове след ставане от сън или след дълго стоене в една поза. Крампи в различни мускулни групи.

Вегетативни прояви:

Чувство на подуване или подпухналост на ръцете и други части на тялото, чувство на замаяност и нестабилност, обилно потене, промени в телесната температура и изсхване на устата и очите.

Нарушения в паметта:

Когнитивните нарушения са друг симптом на фибромиалгията. Наблюдава се невъзможност за задържане на вниманието, смущения в паметта за близки събития и проблеми при вербалното изразяване. Тези симптоми се засилват при силна болка и умора.

Афективни симптоми:

Депресия, дистимия[2], генерализирана тревожност[3]. Могат да се появят още преди изявата на заболяването или да бъдат следствие на неконтролирана болка и неадекватно лечение.

 

Диагностика на фибромиалгия

Няма специфичен тест, определящ дали някой има фибромиалгия. Диагнозата се поставя като се изключат различни заболявания, които протичат със симптоми сходни на фибромиалгията. Болката обикновено е хронична – за повече от три месеца, и е най-изразена в тригерните точки[4]. Степента на болка може да се определи посредством долориметрия[5], използвайки тригерните болезнени зони.

Изследвания

За изключване на ревматоидно заболяване: ПКК, СУЕ, Пикочна киселина, С-реактивен протеин, Anti CCP, Anti MCV,

Ревматоиден фактор: IGM, IGG, IGA, Waler Rose

Антистрептолизин

ANA антитела (антинуклеарни антитела), ако са положителни или гранични се прави пълен профил.

За изключване на чернодробно заболяване като причина за болки в мускулите: АСАТ, АЛАТ, Алкална фосфатаза, изследване за вирус на Хепатит C, изследване за вирус на Хепатит Б, Австралийски антиген.

За изключване на бъбречно заболяване като причина за болки в мускулите: Креатинин, Урея

За изключване на витаминен дефицит и дефицит на микроелементи: Вит D, Вит B 12, цинк, магнезий, калций, калий; желязо + ЖСК фракции/ феритин

Хормони: TSH, FT3, FT4.

ТАТ и МАТ доказват съществуването на автоимунен процес (антителата се повишават при инфекции и вирусни заболявания).

Пролактин (в редки случаи може да доведе до болка). В случай, че се установят повишени нива на хормона е уместно да се направи ЯМР на хипофизата, за да се изключи наличието на аденом.

Паратхормон, Кортизол в слюнка (трикратно изследване), Естроген, Прогестерон, LH, FSH, Тестостерон.

Ако проблемът се дължи на полови хормони, болките имат цикличен характер и се засилват преди цикъл – Предменструален синдром (ПМС) или по време на овулация.

Инфекции: Хламидии, Микоплазма, Уреаплазма, Сифилис, Спин, Лаймска болест IGG (стара инфекция), Лаймска болест IGM ( нова инфекция), Ебщайн Бар, Токсоплазмоза, Цитомегаловирус,

Не всички хора, които са положителни на Ебщайн Бар и Цитомагеловирус имат симптоми на фибромиалгия.

Гърлен секрет за наличие на стрептококова или стафилококова инфекция.

Образно изследване на синуси.

ЯМР на глава

Някои видове лекарства също могат да доведат до болки  в мускулите, ставите и сухожилията (антибиотици, кортикостероиди, бензодиазепини, антидепресанти, анксиолитици)

 

Източници:

https://www.niams.nih.gov/portal_en_espanol/Informacion_de_salud/Fibromialgia/default.asp

http://www.cuidateplus.com/enfermedades/musculos-y-huesos/fibromialgia.html

http://espanol.arthritis.org/espanol/disease-center/fibromialgia/

 

Физиотерапевт

Нели Дончева

 

 

[1] персистиращ: продължителен, постоянен, не отшумяващ.

[2] дистимията:  форма на хронична депресия, при която се наблюдава липса на енергия, общ негативизъм, чувство на неудовлетворение и безнадеждност.

[3] генерализирано тревожно разстройство: характеризира се с прекомерно безпокойство за битови или ежедневни ситуации, често без явна причина. Хората с ГТР имат склонността да очакват беди, не могат да спрат да се притесняват за здравето, семейството, финансите или работата си. Тревогите им са нереалистични или диспропорционално големи. Животът се превръща в постоянна тревога или страх.

[4] тригерни точки: зони на мускулите, които имат повишена чувствителност, проявяваща се с остра болка при натиск. На тези места обикновено тъканите са се сраснали, станали са нееластични и дори понякога има съпътстващ възпалителен процес. В резултат на това често се стига до притискане и дразнене на периферните нервни окончания, което отключва болката.

[5] долориметрия: метод, използван и в ревматологията, за измерване на болката. Смята се, че това е единственият обективен метод за диагноза на фибромиалгия, при която хроничната болка е водещ симптом.