КАК ДА НАМЕРИМ БАЛАНСА МЕЖДУ МАЙЧИНСТВОТО И ФИБРОМИАЛГИЯТА?

 

Да си майка, определено може да бъде едно от най-хубавите изживявания в живота на всяка жена. Но може да се превърне в сериозно предизвикателство ако страдаш от фибромиалгия и едновременно с това трябва да отгледаш своето дете.

Изключителната трудност се поражда от това, че когато страдате от фибромиалгия, вие често нямате необходимата енергия, за да се справите с майчинството. Затова е много важно, семейството ви да разбира как се чувствате и да не очаква твърде много от вас, от гледна точка на всекидневните ви задължения. Ако имате енергия – чудесно! Можете да посветите деня си на семейството си, и да му се радвате. Ако обаче изпитвате прекалено много болка, по-добре е да се научите да почивате.

Хубаво е да се разходите с детето си когато се чувствате добре. Но дали е добре да го направите, когато се опитвате да се справите с още един лош ден? Един добър вариант за това е да направите само най-належащото, а разходката да оставите за дните в които сте по-добре. Ако обаче детето ви е много будно иска да излиза и да си играе, можете да се опитате да го занимавате с „Лего“, да му дадете да рисува, или да му измислите игра, която може да му бъде интересна.

В нашата култура множеството неща с които трябва да се справя една майка, изглеждат като нещо нормално. За съжаление обаче, колкото повече неща правим наведнъж, толкова по-уморени ще бъдем, и по-трудно ще се справяме с деня. Затова е добре всичко да се нареди по приоритети и да не се нагърбваме с прекалено много работа наведнъж. Това означава да си правим почивки и да се научим да вършим всичко последователно. Трябва да се научим да живеем без да правим всичко едновременно, но дали това е възможно?

Затова е необходимо да научим децата си да се занимават сами, което ще ни освободи време да вършим и работата си.

Ето няколко съвета за това  как можем да се справим с фибромиалгията и майчинството:

· Осигурете си достатъчно време за упражнения. При болката от фибромиалгията това може да е трудно, но помага изключително много, за да се поддържат мускулите в тонус. Не е нужно да се отделя много време за упражнения – 20-30 минути на ден могат да бъдат изключително ефективни.

· Трябва да спрете да пушите – никотинът способства за намаляване на притока на кръв към мускулите, което от своя страна влошава симптомите на заболяването.

· Не забравяйте да почивате – насладете се на любимите си хобита: четене на книга, гледане на филм, слушане на музика. Почивката ще намали стреса и ще Ви помогне да се радвате повече на децата си.

 

Източник: http://www.fibromyalgiatreating.com/motherhood-and-fibromyalgia/

превод от английски :Мария Христова